Blog

A PARAFAKÉREG ÉLETCIKLUSA
2023.08.25 13:56
Szerző: Montado
A PARAFAKÉREG ÉLETCIKLUSA


A Cork a világ egyik alulértékelt megújuló erőforrása. Minden elültetett parafa létfontosságú szerepet játszik a levegőben lévő CO2 csökkentésében és a tiszta O2 felszabadításában, hogy lélegezzünk. Miközben végrehajtja ezt a döntő folyamatot, a fa a szem előtt rejti legnagyobb titkát.

A parafa tölgy azon kevés fák egyike, amelyek túlélik kérgének betakarítását. Valójában a parafatölgy nem csak a betakarítást éli túl; valójában virágzik. Amikor letakarítják a kérgét, a fa úgymond rárúg az utánégetőkre. A fa megnöveli az általa elnyelt CO2 mennyiségét, és ezt a fotoszintetikus energiát a kéreg újranövésébe fordítja.

DE MI TÖRTÉNIK A KÉREGGEL, MIUTÁN BETAKARÍTOTTÁK?

Tehát azzal kell kezdenünk, hogy megtanuljuk, milyen az élet parafatölgyként. A parafákat elsősorban a Földközi-tenger meleg és mérsékelt égövi vidékein ültetik. Ellentétben az észak-amerikai sűrűn növekvő erdőkkel, a fáknak rengeteg helyük van, és hatalmas gyepek veszik körül őket.

A fa elültetése után magára hagyják, hogy növekedjen, és a kéreg megvastagodjon. Egy jól képzett parafabetakarító szemmel tartja a fát, és meghatározza, mikor áll készen az első betakarításra. Ez általában akkor van, amikor a fa körülbelül 25 éves. Amikor a fa elkészült, a külső kérget óvatosan lefejtjük a fáról, a belső védőhártyát a helyén hagyva. A fán ezután megjelölik a betakarítás évét, és hagyják, hogy a kéreg újra megnőjön.



Minden parafafa több mint 200 évig élhet. Kérgéjét több mint 20-szor lehet betakarítani, és akár 20 tonna CO2-t is képes eltávolítani a légkörből.



Most pedig ássuk be a parafakéreg életciklusát. Az első dolog, amit tudnia kell, hogy kétféle kéreg aratás létezik, a szűz betakarítás és az érett betakarítás. Az ezekből a betakarításokból származó kéreg vizuálisan eltérő, és különböző célokra használják.



SZŰZ PARAFA KÉREG
A szűz parafa kéreg az első és néha a második betakarításból származó kéreg. Ez a kéreg leginkább a tölgyfa kéregére hasonlít, amelyet a kertjében láthat. Ez a kéreg barázdált és gödrös, sok karakterrel, de a belső parafa vékony és inkonzisztens.

A szűz parafa kéreg ideális orchideák rögzítésére, terráriumokban való használatra és speciális falburkolatokként. A kéreg betakarításakor az egyes termékekhez a legmegfelelőbb kéreg alapján kell válogatni.


ÉRETT PARAFAKÉREG
Amikor a kéreg újra nő a szűz betakarítás után, egészen másképp néz ki. Eltűntek a mély gödrök és barázdák, simább, egységesebb külső a helyén. A parafa szivacsos belső parafája is másképp néz ki; sokkal vastagabb és jobban fejlett, mint a szűz termés. Ideális esetben a parafa belső dugója elég vastag ahhoz, hogy kilyukassza az ilyen bordugókat.

 


A parafát a hulladékmentes filozófia szerint dolgozzák fel; ez azt jelenti, hogy a betakarított kéreg minden részét valamivé alakítják, legyen az szövet, padló vagy a kedvenc üveged dugója. A megmaradt darabokat parafagranulátummá vagy parafaporrá őröljük.

 

Az egyik gyakran felmerülő kérdés az, hogy mi történik az újrahasznosított parafákkal, miután ledobják őket. Az újrahasznosított parafából több dolog lehet, mint gondolnád!

Az újrahasznosított parafákat adományozhatja általános iskolai kézműves projektekhez, vagy felőrölheti, és az újrahasznosított szemcséktől a parafalapokig bármivé alakíthatja!

Hogyan készül a parafa szövet?
2022.01.25 14:04

Hogyan készül a parafa szövet?
A Cork Fabric modakril és parafa keveréke, amelyet ugyanúgy gyártanak, mint egy hagyományos pamutszövetet: a modakrilt fonalakká fonják, majd ezeket természetes parafa kócokkal fonják össze. A Cork komponens lágyságot, meleget és környezetbarát szövetet ad. A modakril szilárdságot, lángállóságot és fokozott kopásállóságot kölcsönöz.

A Cork Fabric számos természetes színben kapható, beleértve a barnát, az olajbogyót és a krémeket. A parafakéreg természetes mintájából nagyon dekoratív szövetek készíthetők, de ha ez a hatás nem kívánatos, akkor a parafakócokat fehér vagy szürke fonalakkal keverik, amelyek a szövet "természetes" megjelenését adják. A kéreg felülete felhasználási módtól függően sima vagy hullámos hatású érdesíthető.

A parafaszövet tulajdonságai és alkalmazása
A parafa szövet minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely a meleget és kényelmet biztosító ruházathoz szükséges: A bőr mellett mikroklímát teremtve szigetel a hidegtől, Elvezeti a nedvességet a testről és nagyobb felületre teríti, így könnyebben elpárolog, és kiváló rugalmassággal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy jobban alkalmazkodjon, mint a hagyományos anyagok, és nagyobb mozgásszabadságot biztosít a viselőknek. Természetesen ellenáll a gyűrődésnek és a szennyeződéseknek: a vízbázisú anyagok, mint a bor vagy a gyümölcslevek, egyszerűen letörölhetők.

A parafaszövet többféle termékben is felhasználható, például ruházati cikkekben (dzsekik, pulóverek, ingek), különösen sportruházatban és alkalmi ruházatban, valamint kárpitos kiegészítőkben (párnák, párnák).

Jelenleg a parafaszövet fő fogyasztói a sí- és hegymászó cégek. A parafa szövetek számos előnnyel rendelkeznek, amelyek ideálissá teszik kültéri viselethez: nagy kopásállóság, jó szigetelő tulajdonságok, könnyűség, alacsony fajsúly, tűzállóság és újrahasznosíthatóság.

Mivel a parafa anyag nagyon érzékeny a szélsőséges hőmérsékletekre, a parafa ruházathoz használt szövetet általában más szintetikus vagy természetes textíliával rétegezik.

A leggyakrabban használt gyapjú, mert könnyű, meleg és nagyon nedvszívó. Kiváló hőszigetelő tulajdonságokat biztosít a parafa szöveteknek.

Más anyagok, amelyeket néha a parafaszövet magas hőmérséklettől való védelmére használnak, a poliészter, a pamut és a gyapjú.

A parafaszövet nem festhető , de vízbázisú tintákkal nyomtatható. A legelterjedtebb nyomtatási technika a szublimációs nyomtatás, amelynek során a tintát közvetlenül a parafaszövetre hordják fel. Ez azt jelenti, hogy a nyomatok ellenállnak a mosásnak és a gyűrődésnek, és nem fakulnak ki és nem oldódnak fel napfény hatására.

A nyomatok digitális vagy szitanyomási technikával is felvihetők. Az 50 mm-es bolyhos szabványos parafaszövet négyzetméterenként körülbelül 30 000 pórust tartalmaz, amelyből mindössze háromra van szükség a kialakításhoz. Ez azt jelenti, hogy a kisebb nyomatok érzékenyebb felületekre is felvihetők, amelyek kevesebb vizet igényelnek, mint a hagyományos módszerekkel. A parafa nyomatmintákat számítógépes tervezőszoftverrel lehet készíteni, közvetlenül a parafa szövetre digitális nyomtatóberendezéssel vagy szitanyomással.

A parafa szövetek természetesen tűzállóak, amit úgy érnek el, hogy a gyártás során nem mérgező anyagokat adnak a fonalakhoz. A kezelés szükség esetén mosással eltávolítható, de ez csökkenti az anyag gyúlékonyságát. Bár a parafaszövet nem gyúlékony, nyílt láng hatására parázsolhat.

Parafa szövet: reflektorfényben a fenntarthatóság
A természetes parafaszövet, ha nem keverik semmilyen más vegyszerrel vagy nyersanyaggal, könnyen újrahasznosítható és biológiailag lebomlik . Tartósságának növelése és korrózióállóságának növelése érdekében azonban gyakran keverik más anyagokkal, amelyek nem annyira kímélik a környezetet, mint a természetes parafaszövet. Ez nagymértékben csökkenti annak környezetbarát jellegét.
A parafa szövet ugyanolyan jól mosható, mint a hagyományos szövetek, ugyanakkor természetes antibakteriális tulajdonságaik segítenek tisztán tartani. Így kiváló választás az érzékeny bőrű vagy allergiás emberek számára. A Cork Fabric-et bármilyen életkorú bárki viselheti, beleértve a babákat és az érzékeny bőrűeket is.

Aggódsz a bolygó miatt? Válaszd a Parafa lehetőséget
Aggaszt téged a környezetvédelem? Ha mindig igyekszel hozzájárulni egy egészségesebb bolygó kialakításához, mind állampolgárként, mind fogyasztóként, örömmel fogja elolvasni ezt a cikket. Egyszerűen fogalmazva: ha parafából készült divattermékeket választ, akkor megvédi a Montadót (parafatölgyes erdőket), ezzel pedig a bolygót. Ilyen egyszerű. Elmagyarázzuk, miért. Mi az a parafa és honnan származik? A parafa a parafa tölgy (Quercus suber) kérge, amelyet először a fa 30 éves korában, majd kilencévente nyernek ki. A parafa tölgy csodálatos faj, amely főleg Délnyugat-Európában (különösen az Ibériai-félszigeten) és Afrika északkeleti részén található. Portugália kiemelkedik a világ legnagyobb Montado területeivel rendelkező országként, és egyben a világ legnagyobb parafaexportőre is. Az exportált parafa 80%-át dugók gyártására használják fel. A parafa tölgyfák túlnyomórészt a hatalmas Alentejo-síkságon és Algarve-ban, Portugália déli részén élnek. A Montado parafa tölgy Portugália erdőterületének 21%-át teszi ki, és a világ parafatermelésének körülbelül 50%-áért felelős. Ez egy finoman kiegyensúlyozott ökoszisztéma, és a portugálok védik. Az ország a közelmúltban nyújtotta be a Montados világörökség részévé nyilvánítási kérelmét, és az UNESCO várhatóan 2018/19-ig dönt a jóváhagyásáról. A parafa tölgyek 2011 óta Portugália nemzeti fájának számítanak, fakitermelése tilos és szankcionált az ország egész területén. De ugyanilyen fontos megemlíteni, hogy a parafa betakarítása nem károsítja a fát; éppen ellenkezőleg, javítja a parafatölgyek egészségét, amelyek akár 200 évig is élhetnek. Minden betakarítás után a fa új parafaréteget állít elő, ugyanolyan minőségű, mint az előző. Parafa: 100% környezetbarát anyag Igen, a parafa megújuló (minden betakarítás után visszanő). De újrahasznosítható is. A parafadugó-újrahasznosításból például lehet építőanyagokat (a parafa kivételes szigetelőanyag), valamint autóipari vagy légtéripari anyagokat előállítani. A parafa emellett 100%-ban biológiailag lebomlik. Szerencsére az emberiség környezettudatossága sokat fejlődött az elmúlt években, leginkább a globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmak miatt. Manapság a legtöbben tisztában vagyunk napi döntéseink fontosságával a bolygó jövője szempontjából. A divatipar, akár választás, akár fogyasztói nyomás hatására, szintén úgy érzi, hogy olyan anyagokat kell találnia, amelyek fenntarthatóak és környezetbarátak. És ebben a kérdésben a parafa különbözik minden más anyagtól, és páratlan. 100%-ban természetes, zöld alternatívája a szintetikus termékeknek. Mindazonáltal az, hogy 100%-ban természetes termék, nem jelenti azt, hogy a parafa minősége rosszabb, mint a többi anyag. Valójában ennek éppen az ellenkezője. A parafa táska viselése a természet viselete, de ennek az anyagnak a tulajdonságai egyedülállóak és lenyűgözőek (erről bővebben a Corkban olvashat: ismerje meg azokat a tulajdonságokat, amelyek közel hozzák a tökéletességhez ). Rendkívül rugalmas lévén, a parafa képes helyettesíteni a divatiparban hagyományosan használt szennyező termékeket. Sőt, már most is ezt teszi. Környezetbarát alternatíva, amely elképesztő tulajdonságain kívül két további előnnyel is jár, amelyet mindenkinek figyelembe kell vennie, akit érdekel a Planet: kitermelése végtelenül kisebb környezeti lábnyomot jelent a műanyaggyártáshoz képest; és még magában a parafagyártási folyamatban is minden hulladékot más anyagok előállítására használnak fel. Ahogy Lavoisier mondta, „semmi sem vész el, minden átalakul”, és ez a mottó különösen igaz a parafára. A Montadonál a parafa a választott nyersanyagunk: portugál kultúránk része, és márkánk szíve. 40 éve dolgozunk a divatos kiegészítők iparában. A Montado létrehozásával elkezdtünk környezetbarát divatot teremteni, és hozzájárulni egy jobb világhoz. És nagyon büszkék vagyunk rá. Ennek a csodálatos anyagnak köszönhetjük, amellyel szenvedélyesen dolgozunk – a parafának.